Papa, wat moet jij regelen na de geboorte?

Zeer recentelijk ben ik, Papa Nick, voor de 2e keer vader geworden! Als je eenmaal van de eerste schrik en emoties bent bekomen dan kom je erachter dat er een aantal zaken zijn die direct geregeld moeten worden. Waaronder het aanmelden van de baby bij de gemeente waarin de baby is geboren.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Wat te doen na geboorte baby (voor papa’s)

  • Baby aangeven bij de Burgerlijke Stand
  • Spaarrekening openen
  • Kinderbijslag aanvragen
  • Baby aangeven bij verzekeringen
  • Identiteitsbewijs voor je kind
  • Ouderschapsverlof
  • ‘T scheel eraf drinken

Overige zaken die geregeld moeten worden (voor mama’s & papa’s)

Baby aangeven bij de Burgerlijke Stand

De baby aangeven moet in de gemeente waar de baby is geboren. Let wel op dat dit binnen 3 werkdagen moet gebeuren!

Waar ik echt geen rekening mee had gehouden is dat je hiervoor een afspraak moet maken bij het Stadskantoor.

Gelukkig waren ze heel coulant en kon ik tussendoor geholpen worden. Erg prettig dat ze hier rekening mee willen houden.

Spaarrekening openen

Dit kun je al vrij snel doen, hiervoor heb je wel een Burgerservicenummer (BSN nummer) voor nodig. Zodra de kleine is aangemeld bij de gemeente en je het BSN nummer hebt ontvangen kan er een rekening worden geopend.

Kinderbijslag aanvragen

Eerste kind: Binnen 2 tot 4 weken na aangifte van de geboorte ontvang je een bericht vanuit SVB (Sociale Verzekeringsbank). Wanneer je deze brief ontvangt staat er een formulier klaar, op de website van SVB, om kinderbijslag aan te vragen.

Tweede of volgende kind: Automatisch wordt het bedrag aangepast. Hiervoor hoef je niets te doen.

Baby aangeven bij verzekeringen

Ook kinderen moeten verplicht verzekerd zijn. Daarom moet één van de ouders het kind bijschrijven op de polis van hun zorgverzekering. Zodra je kind is bijgeschreven op je zorgverzekering is het gratis meeverzekerd tot het 18e levensjaar. Dat geldt voor alle kosten uit je basisverzekering, tandartskosten en de kosten uit je je aanvullende verzekering (als je die hebt afgesloten). Je kind heeft dus dezelfde verzekering als jij en kan alleen een aanvullende verzekering hebben als jij die ook hebt.

Mocht de kleine om wat voor reden een andere verzekering nodig hebben die niet in je pakket zit, sluit deze dan af ook al heb je er zelf niets aan.

Let wel op dat per zorgverzekeraar de aanmeldprocedure anders kan zijn. Check hiervoor de website van je zorgverzekeraar of bel ze even.

Identiteitsbewijs voor je kind

Reizen: Wanneer je naar het buitenland gaat dan is het verplicht dan de kleine een geldig paspoort of ID-bewijs heeft. Ook baby’s die net geboren zijn. Houdt er dus rekening mee dat er dan een pasfoto gemaakt moet worden. Dit kan bij hele jonge baby’s een hele opgave zijn omdat in veel gevallen de baby zijn eigen hoofdje niet zelfstandig rechtop kan houden. Hiervoor mag je, op een niet zichtbare manier, je baby bij helpen.

Ook zijn er iets soepelere regels wat betreft de vereisten voor een pasfoto van de kleine.

Zorg: De identificatieplicht geldt vanaf de geboorte. Ook hiervoor heb je een een paspoort of ID-bewijs nodig.

Ouderschapsverlof

Dit kun je aanvragen wanneer de kleine is geboren. Maar dit kan ook al voor de geboorte. De 3 dagen ouderschapsverlof kun je direct na de kraamverlof van 2 dagen plakken, maar je kunt hier ook op een ander moment gebruik van maken.

In een vorige blog ben ik uitgebreid ingegaan op het ouderschapsverlof, wat hier terug te lezen is.

Miljoenen artikelen

‘T scheel eraf drinken

Dit is een oude Brabantse traditie: Een goede borrel drinken op de geboorte van de kleine! 

Na de geboorte wordt er door vrienden (vaak als verrassing) een dag/avond georganiseerd waarin de man meegenomen wordt om een lekkere borrel te drinken met zijn vrienden. Al met al zijn er dus best een aantal zaken die je moet regelen na de geboorte van de kleine. Waar je misschien in eerste instantie geen rekening mee hebt gehouden. Natuurlijk zullen er ook zaken bij zitten die de vrouw eventueel kan oppakken. Dit kun je onderling met elkaar afstemmen zodat er niets vergeten wordt.

LEES OOK: Kraamtradities in Nederland. Een overzicht van verschillende kraamtradities in Nederland. Waaronder: Het scheel eraf drinken.

Mochten er nog dingen niet tussenstaan die echt niet vergeten mogen worden, laat het dan achter in een comment!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven