In dit blog wil ik even mijn ervaringen delen over alle frustratie van de ‘vereiste’ spullen die iedere keer meegenomen worden wanneer je langer dan een uurtje op pad gaat met de kleine. Soms lijkt het bezoeken van een verjaardag wel meer op kamperen. Maxi-cosi, onderstel, speelkleed, luiertas, extra (koel)tas met eten en wat speelgoed. Inclusief onze baby zat de auto gewoon vol. Is deze volksverhuizing nu iedere keer nodig? Kunnen wij niet efficiënter werken?
Pakken alsof je op vakantie gaat
In het begin wil je op alles voorbereid zijn waarbij ook de ‘wat als’ scenario’s worden meegenomen. We moeten genoeg hydrofiele doeken meenemen omdat hij misschien een paar keer moet spugen. Moeten wij extra (warm) water meenemen, voor als dat er niet is? Moeten wij niet het kampeerbed meenemen als hij niet wil slapen in de maxi-cosi? Allemaal vragen die ervoor zorgen dat je als kersverse ouder je auto volstopt met heel veel spullen. Hier hebben wij de vakantiechecklist van Nick voor.
Dit is geen issue waar alleen wij mee zitten. Na een korte inventarisatie met mijn hardloopgroep kwam ik er achter dat dit een welbekend fenomeen is. Anekdotes vlogen mij om de oren en ook kreeg ik te horen dat het bij de tweede al een stuk minder sjouwen is. Minder? Je zou zeggen dat je bij twee bambino’s juist het dubbele mee moet nemen?
Omdenken is het antwoord
Bovenstaande kwestie is eigenlijk heel logisch. Je wilt immers het allerbeste voor je kind. Echter gaat het sjouwen van een kofferbak vol spullen tegenstaan en ga je er nog een tweede keer over nadenken. Zijn die extra doeken wel nodig of kunnen wij niet gewoon een handdoek lenen op de locatie? We gaan bij vrienden op bezoek, natuurlijk hebben die water wat wij kunnen opwarmen. Slaapt hij niet in de maxi-cosi, dan proberen wij hem in slaap te wiegen of hij slaapt gewoon niet.
Door wat vrijer te gaan denken zorgen wij ervoor dat het aantal mee te sjouwen spullen binnen proportie blijft. Nu hebben wij meestal genoeg aan een goed gevulde luiertas met eventueel 1 speeltje en een thermosfles warm water (voor als wij bijvoorbeeld de bossen ingaan).
Op ons prikbord in de keuken prijkt een briefje met daarop de (nu al heilige) checklist voor een goed gevulde luiertas. Ik zal deze checklist met jullie delen.
Checklist luiertas
- 1 slabber
- 1 set extra kleren
- 1 bewaardoosje voor 3 voedingen (tip. deze container is betrouwbaarder en fijner dan de ‘torentjes’)
- 2 spuugdoekjes
- 1 hydrofiele doek
- 2 tot 4 luiers (in ons geval wasbare)
- 1 verschoonmatje
- 1 rol kleine vuilniszakken (voor gebruikte luiers)
- 1 pak billendoekjes
- zonnebrandcrème
- 1 speentje
- 1 lepeltje
- eventueel een klein speeltje
- thermosfles warm water (voor als we de bossen ingaan
Ik hoop dat deze checklist kan helpen bij het vullen van de eigen luiertas.
Graag horen wij of jullie hier ook mee te kampen hebben gehad of dat het echt iets is van de laatste jaren. Vroeger zag ik namelijk niet zoveel stationwagons. Wij horen het graag in de comments.