Papa, Ik wil mijn fruit- en groentehapje

In navolging van de ervaringen omtrent lekkere hapjes voor de baby van papa Nick is het mijn beurt om te schrijven over hoe wij de eerste maanden van groente- en fruithapjes hebben ervaren. Het is een stukje geworden waarbij ik naast onze ervaringen ook kom met enkele onmisbare tips voor bij het eerste fruithapje van de baby.

Eerst de groentenhapjes

Als eerste begonnen wij met de groentehapjes, want blijkbaar is het belangrijk dat ze eerst de minder zoete smaken leren waarderen. Bloemkool, worteltjes, broccoli, erwten, peultjes en pompoen waren de eerste groenten die onze kleine mocht ervaren.

Ik heb mij uitermate vermaakt met de eerste hapjes. De braspartij die het oplevert is een genot voor het oog. Wel viel het mij op dat die van ons wel alles heel lekker vind en dat hij al snel zijn best deed om netjes te eten (want dan heb ik meer).

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Fruithapjes

Fruithapjes zijn de tweede fase en omvatten bij ons zo’n beetje al het fruit dat bij de groenteboer verkrijgbaar is. Een leuk feit is dat hij niet gecharmeerd is van banaan, een fruit dat bij menig baby toch op nr. 1 staat. Vooral verschillende soorten meloen deden het goed en een groot stuk meloen is ook echt de ultieme combinatie van toetje en sabbelstok.

Voorbereiding is belangrijk

Één keer per week doen wij alles koken en pureren waarna alle hapje gelabeld en al in de vriezer verdwijnen. Alles in fijne porties zodat wij ieder hapje enkel hoeven op te warmen. Die kleine heeft al snel door dat er eten aankomt en die onrust dient beantwoord te worden.

Tips voor de eerste hapjes voor de baby

  • Fijne verdeelpotjes die het goed doen in zowel de vriezer als in de magnetron. Wij hebben er verschillende gebruikt, maar deze set bewaarbekers van Avent (Philips) zijn by far het fijnst gevonden. De bekers zijn uitermate sterk, stapelen en sluiten goed en is nog goed betaalbaar.
  • Zorg voor voldoende slabbers en spuugdoeken. Serieus, deze heb je nooit genoeg 🙂
  • Maak een vak vrij in je vriezer. Vooruitwerken is ideaal, maar zorg dat je de hapjes ook kwijt kan.
  • Zorg dat de opa’s en oma’s ook lepeltjes hebben. Je krijgt er voldoende in alle pakketten, maar je staat verstelt hoe vaak je zijn lepeltje vergeet in de luiertas.
  • Label je potjes goed. Vermeld datum van invriezen en at het is het verschil tussen broccoli en erwtjes is erg klein.
  • Wees met zijn tweeën of regel een stoel. Hoewel het geven van een fles makkelijk alleen gaat, is het geven van een hapje op schoot een ware verschrikking. Mocht je het willen proberen, bereid je dan maar voor op veel vuile kleren.


Al met al scoren bij ons toch de groenten beter. Misschien omdat hij deze meer heeft gehad en zijn smaak beter ontwikkelt heeft. Over enkele maanden worden de melkflessen minder en ik ben dan ook benieuwd of onze bambino dan ook nog deze voorkeur heeft.

Wat waren jullie ervaringen met de eerste hapjes van de baby? Wij horen het graag in de comments.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven