Papa Vertelt

Reizen

Op vakantie met een baby. Volledig tot rust komen? No Way!

Op vakantie met het kind of baby. Lekker tot rust komen op de camping, in het huisje, of in het appartement van een door zon overladen oord (al hoef je daar dit jaar het land niet voor uit). Na het veilige uitprobeersel om met de baby naar Center Parcs te gaan, was het nu de tijd voor de ‘echte’ vakantie. Maar liefst een volle week weg. Deze post heb ik het niet over de vakantie zelf, maar over de verwachtingen en de realiteit. Wat waren de verwachtingen voor de eerste grote vakantie en wat is er nu eigenlijk van gekomen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

De verwachtingen

Als kersverse ouder weet je dat toekomstige vakanties anders zullen zijn. De verwachtingen die je voorheen had moeten worden aangepast.

Vakanties bestonden uit het ontdekken van nieuwe culturen, het volledig tot rust komen, lekker struinen en laat eten op een idyllisch plaatsje waar je hopelijk niet teveel Nederlanders tegenkomt. Ook bestonden vakanties uit het zoveel mogelijk op pad zijn. Een hotel of tent met een redelijk bed was voldoende. Je maakt immers toch niet veel gebruik van je slaapplaats.

Voor de eerste vakantie met de baby hadden wij ons verwachtingspatroon al enigszins aangepast:

  • Wij gaan eerder naar bed omdat uitslapen uit den boze is,
  • Misschien zal de kleine minder slapen,
  • Wij zijn meer aan de slaapplaats gekluisterd,
  • Het aantal activiteiten zal iets minder zijn,
  • Restaurants waar je langer dan 45 minuten gaat eten zijn niet toegankelijk.

De realiteit

De realiteit pakt altijd anders uit dan de verwachtingen.

Ja, er was geen avond dat wij na half 1 in bed lagen. Zoals ik al wist is het slaapschema van een baby niet te beïnvloeden en was het ’s ochtends weer raak to tussen 6 en 7. Nu ben ik dit wel gewend, maar het feit dat een andere omgeving zoveel invloed had op zijn slaap had ik niet verwacht. Normaal gaan wij 1 á 2 keer uit bed. Afgelopen vakantie kwamen wij met gemak tot een 5 á 6 keer waarbij de kleine echt wakker was.

Ga voor meer luxe voor jezelf. De realiteit bevestigt dat je veel meer aan je locatie gekluisterd bent. Om deze reden hadden wij dan ook gekozen voor een erg luxe locatie met de belangrijkste dingen als: een wasmachine en droger, fijne tuin met BBQ en veranda en een prettige woonkamer/keuken. Het is tenslotte ook vakantie voor de ouders.

Het aantal activiteiten dat wij deden ondernemen was veel minder dan anders. 1 activiteit op een dag (afhankelijk van de intensiteit) was meestal voldoende. Gaan zwemmen is hierbij toch wel de leukste en zwaarste activiteit. Ik blijf erbij, de baby float is subliem.

Het voordeel na zo’n actief uur zwemmen is wel dat de baby bij de lunch en de terrasjes daarna lekker door kon slapen.

Diversiteit aan eten hebben wij opgelost door bij een pannenkoekenrestaurant te gaan eten en vooral veel te eten bij het huisje (ons onderkomen). Lekker koken, (fatsoenlijk) BBQ’en en ook gewoon lekker laten bezorgen maakten het dat wij elke avond genoten hebben van een goede maaltijd. Misschien was het pannenkoekenrestaurant (met Twix pannenkoek!!! ) wel het minste.

Tot rust komen zit er niet in

Tot rust komen tijdens de vakantie is zeker de grootste tegenvaller. Ik ben blij dat ik nog vrije dagen na de vakantie heb zodat ik thuis bij kan komen van deze week vakantie. Het klinkt bezopen, maar uitgerust terugkomen van vakantie zit er gewoon niet in met zo’n kleine. De aandacht, de verandering van omgeving en schema en het warme weer zorgde ervoor dat een half uur rust echt luxe was.

Natuurlijk heb ik wel echt genoten van de vakantie. Investeren in luxe voor jezelf is geen slechte keuze en de week samen (met een ander gezin) was super gezellig. Lekker koken, kletsen, zwemmen en genieten van de ambiance vanaf de veranda met België – Frankrijk op de achtergrond.

Kortom. Vakanties blijven ook met een baby top, echter moet je wel goed je verwachtingen bijstellen.

Leave A Comment