Papa ik heb een sprong (deel 3)

Het laatste deel van de sprongen! Eerder heb ik al geschreven over welke sprongen er zijn in deel 1, waarna ik dieper in ben gegaan op de eerste 5 sprongen in deel 2. Nu is het tijd voor de laatste 5 sprongen.

Wat en wanneer zijn de laatste 5 sprongen:

  • 37 weken: Sprong van categorieën
  • 46 weken: Sprong van opeenvolgingen
  • 55 weken: Sprong van programma’s
  • 64 weken: Sprong van principes
  • 75 weken: Sprong van systemen

Sprong 6 | 37 weken: Sprong van categorieën (9 maanden sprong)

Je baby beweegt zich steeds soepeler en sneller door de kamer. In combinatie met zijn verbeterde grijp skills, is het nu dan ook écht tijd om de veiligheid in huis goed na te gaan.

Ook gaat de baby gaat nu leren dingen met elkaar te vergelijken en in de juiste categorie te plaatsen. Bijvoorbeeld dat een bruine hond niet hetzelfde is als een bruin paard.

Maar ook de stappen bij het avondeten, pak de lepel, schep eten op de lepel, de lepel gaat naar mijn hoofd, en stop de lepel in mijn mond (en niet ergens anders).

Dit is natuurlijk nog erg lastig om dit allemaal goed achter elkaar te doen. Want het is minstens net zo leuk om een volle lepel de kamer door te “gooien”. Ook dit hoort bij het proces en probeer dit ook niet tegen te gaan. Zorg dat de baby dan ook ergens zit waar het vies mag worden. Of leg een zeiltje onder de stoel.

Sprong 7 | 46 weken: Sprong van opeenvolgingen (11 maanden sprong)

Je kleine ontdekte is op ontdekkingstocht! Hij kan steeds beter de verbanden leggen tussen verschillende dingen. Zo snapt hij dat een sleutel in het sleutelgat kan, want deze is nodig om de deur open te krijgen.

Ook kan hij bij bepaalde liedjes de gebaren maken die hierbij horen.

Helaas zitten er ook minder leuke kenmerken aan deze sprong zijn. Dit zijn een aantal zaken die voor kunnen komen: onrustig slapen, niet willen slapen en/of verlatingsangst, constant aan mijn been hangen en veel aandacht nodig hebben. Persoonlijk vond ik dit één van de ergste sprongen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Sprong 8 | 55 weken: Sprong van programma’s (13 maanden sprong)

Je kleine ontdekte een aantal maanden geleden al dat zijn actie bij anderen een reactie oproept. De aankomende maanden zal hij steeds meer verbanden leggen. Zo begrijpt hij bijvoorbeeld dat jullie naar buiten gaan zodra jij zijn jas pakt, of wanneer er avondeten komt er een bordje gepakt moet worden. Door veel herhaling en door zijn ouders na te doen, leert je kindje wat met elkaar in verband staat, en wordt het concept oorzaak-gevolg steeds begrijpelijker voor de kleine.

Maar ook weet hij dat er een serie handelingen nodig is om iets voor elkaar te krijgen. Zo weet hij dat je een vieze vloer kunt schoonmaken met een stofzuiger en dat de stofzuiger hiervoor op en neer moet gaan.

Daarnaast vindt hij het ook erg leuk om dit na te doen door aan de slang te gaan hangen.

Sprong 9 | 64 weken: Sprong van principes (15 maanden sprong)

Opeens is hij baby-af, en een echte dreumes. Met 15 maanden begint de bokkensprong van je dreumes. In het 2e levensjaar van je dreumes kunnen de sprongen nog lastiger overkomen, dit heeft mede te maken doordat de dreumes zich niet meer zo makkelijk laat afleiden. Wat eerst nog wel werkte, werkt nu misschien niet meer. Pittig dus!

Tijdens de 15 maanden sprong krijgt hij het vermogen om ‘principes’ waar te nemen en te hanteren. Het klinkt ingewikkeld, maar hij komt nu als het ware bóven de stof te staan. Onder ‘de stof’ verstaan we de dingen die hij heeft geleerd, bijvoorbeeld pap eten met een lepel, afwassen of tafel dekken. Nu verliezen zijn handelingen hun robotachtige karakter. Hij leert wat hij moet doen om zijn doel te bereiken. Wel doet hij dat altijd op dezelfde manier. Zich aanpassen aan de omstandigheden kan hij nog niet. Dat komt pas bij het volgende sprongetje.

Ook gaat de taalontwikkeling van je kindje gaat snel vooruit. Je kan hem hier heel goed bij helpen. Je kleine kan een gesprek beter volgen als je korte, goede zinnen gebruikt en je duidelijk articuleert.

Wat ook werkt zijn boekjes voorlezen om de woordenschat te vergroten, maar dit kun je al doen vanaf dag 1 uiteraard. Al beginnen veel mensen vanaf 3 maanden als er wordt doorgeslapen.

Sprong 10 | 75 weken: Sprong van systemen (18 maanden sprong)

You made it! De laatste sprong voordat de periode van ‘Terrible Twos’ oftewel de Peuterpubertijd begint.

Tijdens deze sprong gaat het over systemen, dat wil zeggen: Vanaf nu kan je dreumes echt ‘kunst’ maken, het krassen is voorbij. Ook kan hij vanaf nu van muziek gaan genieten.

Ook zijn tijdsbesef wordt beter door ontwikkeling. En hij wordt nu beter in het herinneren van voorbije ervaringen.

Ook leert hij in deze periode, en de komende maanden, eenvoudige kledingstukken uittrekken. Trekt je baby van 18 maanden bijvoorbeeld constant zijn sokjes of schoentjes uit? Dit kan reuze vermoeiend zijn, maar probeer je dreumes toch te prijzen om deze vaardigheid! Het is namelijk een eerste stap richting zelfstandig zijn kleertjes uittrekken. Dus probeer te antwoorden met: Wauw, wat knap! In plaats van: Nee, dat mag niet! Je baby voelt zich beretrots.

Wil je meer leven over een sprong bij een baby, lees dan ook eens dit boek ‘Oei, ik groei’. Dit staat vol met handige tips en handvaten voor veel situaties.

Deel hierover jouw ervaringen wat betreft dit onderwerp. Hoe ben jij hier mee omgegaan? En wat waren de do’s en don’ts.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven