Wat moet je allemaal meenemen als je op vakantie gaat met een baby? Het antwoord is véél!
Een goede voorbereiding is het halve werk, dus begin optijd met het inpakken van de koffer. Er komt namelijk heel wat bij kijken. Soms lijkt het wel op een complete volksverhuizing.
Ook brengt de vakantie veel vragen met zich mee. Is de bestemming wel baby-vriendelijk genoeg? Waar moet ik allemaal op letten? Gaan we vliegen of met de auto? Hoe zit het met tijdsverschil? Wat moet ik allemaal meenemen, en wat hebben ze daar allemaal? Is er een sprong in zicht?
Vakantiebestemming met een baby
Veel mensen kiezen ervoor om in de buurt van thuis op vakantie te gaan. Dit kan zijn een vakantiepark in de welbekende parken, een (sta)caravan (aan zee) of een huisje ergens in de natuur.
Ook kiezen er steeds meer mensen voor om het vliegtuig te pakken naar een lekker oort. In principe maakt het allemaal niet veel uit, als je maar rekening houdt met wat fijn is voor de baby. Want tot de leeftijd van 1,5 jaar krijgen de baby’s er toch niet veel van mee. En doe je het dus eigenlijk voor jezelf.
Kies daarom iets wat schoon is, netjes, geschikt voor (kleine) kinderen.
Vliegreis of autorit
Een vliegreis vergt natuurlijk meer voorbereiding dan een autorit, maar beide zijn goede opties. Het voordeel van een autorit is dat kindjes vaker en eerder slapen dan in een vliegtuig. In een vliegtuig zijn vaak toch veel nieuwe indrukken met veel nieuwe en verschillende mensen. Veel meer afleiding dus. Een autorit zijn de kleintjes gewend en vergen geen aanpassingen.
Wanneer je met het vliegtuig reist, probeer er dan ook voor te zorgen dat je de kleine voldoende rust geeft zodat de reis makkelijker verloopt. Mits mogelijk, zorg dan voor een directe vlucht in plaats van een vlucht met overstap. Een overstap zorgt toch vaak voor meer stress, iets wat ook weer doorstraalt naar de baby.
De meeste luchtvaartmaatschappijen hebben wiegjes aan boord waar je de baby in kunt leggen. Het wiegje zit direct voor je stoel en wordt aan de wand bevestigd. Vraag ernaar bij het inchecken voor je vlucht. Dit kan ook op voorhand. Er zijn maar beperkt aantal wiegjes, en niet elke plek is geschikt voor een wiegje.
Tip voor in het vliegtuig: Zorg dat je baby genoeg te drinken heeft. Dit kan helpen tegen de pijn in de oortjes. Neem dus extra flesvoeding of water mee. Let er wel op dat je maar 100 ml vloeistof mag meenemen door de Security checks op het vliegveld, al doen ze hier vaak niet heel moeilijk over als het meer is. Aan boord of in het douane gebied kan je altijd flessen water krijgen. Zorg er dan ook voor dat je altijd één fles extra hebt, zodat je nooit zonder komt te zitten.
Laatst zijn wij nog op vlieg vakantie geweest, en iemand zei nog “Je zult zien dat ze alleen de laatste 15 minuten van de vlucht slapen”. En ja hoor, heel de vlucht wakker tot de landing werd ingezet….
Autovakantie met Baby, de checklist
Hoe voor de hand liggend de volgende tips ook zijn, je kunt er maar niet vaak genoeg aan herinnerd worden.
- Stop om de twee uur
- Haal je baby bij elke stop uit de auto en laat hem even spelen
- Zorg er altijd voor dat je baby in de schaduw ligt of zit. Dus zorg voor verduisterendeschermpjes voor op de ramenNeem een verschoonkleed mee
- Hydrofielluiers kunnen nooit geen kwaad om die een paar binnen handbereik te hebben
- Laat de maxi-cosi niet in de zon staan wanneer je geparkeerd hebt. Zit deze dan op een koele plek
- Neem genoeg babyvoeding mee.
- Zet melkflessen in een koelbox
- Neem een thermosfles mee met warm water
- Geef je baby onderweg genoeg te drinken, zeker met warm weer
- Een paar lekkere/gezonde snackjes als ‘beloning’
- Zorg voor genoeg speelgoed, boekjes en muziek
- Ga ook af en toe achterin zitten bij de baby zodat hij niet steeds alleen zit
- Airco aan of ramen open? Let erop dat je baby het niet te koud krijgt of op de tocht zit!
Tijdsverschil met een baby
Wij zijn meerdere keren weg geweest met onze kleine. Een paar keer naar Zeeland en 2 keer verder weg. Één keer met 6 uur tijdsverschil en één keer met 2 uur verschil.
Dit is natuurlijk erg schakelen voor een baby. Neem daarom ook de tijd om de kleine te laten wennen aan de nieuwe omgeving, tijdsverschil en mogelijk ander eten. Probeer een realistisch en fijn schema aan te houden en houd rekening met mogelijk enkele mindere nachten qua nachtrust.

Vakantie checklist
Er zijn verschillende lijsten te vinden, maar welke ik persoonlijk handig vind zijn die van Oei, ik groei of van Ouders van nu.
Dit zijn natuurlijk richtlijnen, vul de lijsten waar jij denkt dat het nodig is.
Persoonlijke toevoegingen van papa:
- Extra rompers en kleding (voor als je in een hotel zit en niet wilt wassen)
- Speeltjes voor in het zwembad
- Zwemluiers
- Staafmixer (als je zelf eten wilt pureren)
- Dekentje of hydrofielluier waar zijn/haar geur aan zit, dus niet gewassen (dit kun je in het bedje leggen zodat het vertrouwd ruikt)
- Hoedje voor tegen de zon
- Kinderparacetamol
- Thermometer
- Neusspray (voor tijdens het vliegen)
- Fles bronwater
- Waterschoentjes
- Flessenborstel
- Genoeg spenen
Grote tas om alle spullen voor tijdens de (vlieg)reis in te kunnen doen
En heel veel geduld
Eten tijdens vakantie
In een appartement of ander type accommodatie met keuken kán je alles zelf vers maken, net als thuis. Wanneer je in een hotel zit is het ook vrij eenvoudig om je eten klaar te (laten) maken. Ook kun je vragen of ze een waterkoker op je kamer plaatsen zodat je een flesje kunt maken en dingen af kunt wassen. Vers fruit & groente en een boterham hebben ze in principe overal maar misschien vind je een potje makkelijker/fijner.
Slapen en een baby
Als je weet dat je baby niet goed slaapt in de buggy, kinderwagen of een campingbedje zou ik zeker niet (te) ver gaan vliegen. Dit is uiteindelijk voor niemand leuk als de kleine steeds aan het huilen is. Voor jou niet, je partner niet, de baby niet en ook voor de mensen om je heen niet. Het ligt ook volledig aan je kind natuurlijk, het ene kindje past zich makkelijker aan dan het andere.
Vergeet niet te genieten
Natuurlijk kan dit een zeer stressvolle situatie zijn. Maar probeer hier doorheen te kijken. Door middel van een goede voorbereiding kun je ervoor zorgen dat het allemaal soepel verloopt. Maar het is bijna onmogelijk dat alles zo gaat als dat je gepland en verwacht had. Houd dus rekening met ‘tegenslagen’.
En als laatste, vergeet vooral niet te genieten van je (vlieg)vakantie de met baby!
In principe geldt de regel; alles is overal te koop, maar je wil de overgang zo soepel en natuurlijk mogelijk maken bereid je dan goed voor! Hoe beter je bent voorbereid des te meer beter zal het gaan. Al weet je het natuurlijk nooit bij een baby. Maar vergeet vooral niet veel te genieten en foto’s te maken!
Deel hieronder jouw beste tips voor als je op vakantie gaat met een baby. Ga jij altijd op vakantie in de buurt of vlieg jij de halve wereld over? Laat het ons weten!