Papa en de vaderschapsverlofregeling

Voor papa Thijs en mij komt het te laat, en alle andere vaders die uit de ‘luiers’ zijn, de nieuwe vaderschapsverlofregeling. Maar voor aanstaande vaders staat er een grote verandering in het vooruitzicht. Namelijk niet meer die paar karige dagen, maar extra tijd om van elkaar te kunnen genieten en elkaar te leren kennen.

Veel papa’s om mij heen ‘klagen’ dat dit altijd te kort is en jammer dat je veel vrije dagen eigenlijk gedwongen moet opmaken om bij de kleine te zijn.

Vaderschapsverlof, kraamverlof, geboorteverlof & partnerverlof

Allemaal verschillende nieuwe papa termen voor allemaal dezelfde dingen. Officieel is de correcte benaming kraamverlof, maar worden ook geboorteverlof of vaderschapsverlof genoemd. Wat dan wel weer vreemd is is dat de nieuwe regeling niet de kraamverlofregeling wordt genoemd, maar de vaderschapsverlofregeling. Partnerverlof is bijna hetzelfde als kraamverlof, en onderdeel van vaderschapsverlof. Partnerverlof zijn de 3 onbetaalde dagen waar je recht op hebt na de geboorte van de kleine.Geboorteverlof is het hetzelfde als kraamverlof en vaderschapsverlof, de 5 dagen die je kunt inplannen na de geboorte.

Snap jij het nog?!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Huidige situatie vaderschapsverlofsregeling

Kraamverlof: twee dagen betaald door werkgever.

Partnerverlof: drie dagen onbetaald. Tijdens deze tijd kun je elkaar beter leren kennen en genieten van elkaar. Daarnaast ook handig voor zaken als:

  • Kraamvisite
  • Kraamhulp leren kennen
  • Babyborrel
  • Helpen bij verzorgen baby
  • Helpen bij verzorgen vrouw
  • Aangifte doen van baby bij de gemeente
  • Het verwerken van de hormonen en bijbehorende traantjes

Partnerverlof gaat van je ouderschapsverlof af. Maak je gebruik van ouderschapsverlof let dan op dat je niet aan het einde van het jaar in de knoei komt met je dagen.

Toekomstige situatie vaderschapsverlofregeling

Volgens een wetsvoorstel van Minister Koolmees gaat het vaderschapsverlof volgend jaar van 2 naar 5 betaalde dagen, en vanaf 2020 komen daar nog 5 weken bij, tegen 70% doorbetaling van het loon. Dit verlof moet binnen een half jaar na de geboorte worden opgenomen.

Ideaal dus! Want wat ons betreft zijn die 2 dagen echt te kort (als je geen 3 onbetaalde dagen wilt opnemen).

(Bron: Viking Blog)

Het nieuwe vaderschapsverlof

Bijna 3 van de 4 Nederlandse mannen en vrouwen zijn tevreden tot zeer tevreden over de nieuwe regeling. Maar vergeleken met andere Europese opties (Finse, Zweedse, Sloveense, en het voorstel van de Europese Commissie) zijn ze nog steeds ontevreden over het nieuwe Nederlandse model. Kiezend uit de opties van deze landen zou 87% van de mannen voor een ander model kiezen. 1/3 ziet liever het Zweedse model waar 16 maanden tussen de partners verdeeld kan worden, en 1/3 ziet liever het voorstel van de Europese Commissie, wat tot 4 maanden kan oplopen.

Overzicht vaderschapsverlof Europese landen

LandenAantal dagen, percentage uitbetaald
Slovenië90 dagen, 100% uitbetaald
IJsland90 dagen, 80% uitbetaald
Finland
54 dagen, 70% uitbetaald
Litouwen30 dagen, 100% uitbetaald
Portugal20 dagen betaald verlof, waarvan 10 verplicht. 100% uitbetaald
Denemarken, Polen Verenigd Koninkrijk14 dagen betaald verlof, salarispercentage verschilt per land
Noorwegen
14 dagen onbetaald verlof
Frankrijk
11 dagen, 100% uitbetaald
België
10 dagen betaald verlof, waarvan de eerste 3 dagen 100% uitbetaald en 7 dagen 80%
Italië, Nederland. Griekenland, Spanje2 dagen 100% uitbetaald
Duitsland, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland0 dagen

Voordelen werkgever

Voor de werkgever zitten er ook voordelen aan. Het grootste voordeel wat mij betreft is dat je er een fittere werknemer voor terug krijgt na de periode van vaderschapsverlof. De huidige situatie is echt kort om de baby te voorzien van ritme en te zorgen dat je weer fris en fruitig op de zaak verschijnt. Slapeloze nachten horen erbij, maar enigszins fit op je werk aankomen is toch ook wel prettig voor beide partijen.

Onze kijk op vaderschapsverlof

Zelf zijn wij voorstander van de 5 dagen en uiteindelijk 5 weken verlof. De 2 dagen zijn in onze ogen echt te kort om goed te kunnen binden met de kleine. Daarnaast is de vrouw ook vaak nog niet in staat om zelf veel dingen te kunnen doen na de bevalling, dus een extra paar handjes zijn altijd prettig om erbij te hebben.

Wat is jullie kijk op de nieuwe vaderschapsverlofregeling? Vinden jullie dit positief of negatief?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven