Papa, moet ik een paspoort?

Sinds juni 2012 is het niet meer mogelijk om je kind bij te schrijven in je paspoort. Alle baby’s en kinderen moeten een eigen geldig reisdocument hebben. Dit reisdocument is 5 jaar geldig.

Recentelijk moest ik een paspoort hebben voor onze jongste. Aan mij werd gevraagd om dus een paspoort voor ons kind te regelen. Zo gezegd zo gedaan. Even online een afspraak inplannen en regelen maar!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

‘Goed’ voorbereid naar het gemeentehuis

Aangekomen op het Gemeentehuis met 2 (op dat moment) redelijk lastige kinderen parkeer ik mezelf in de stoel en begin ik met het uitpakken van de vereiste spullen uit de luiertas. Natuurlijk zat alles onder op en kwamen er eerst 100 luiers, doekjes, speentjes en eten uit de tas. De mevrouw zei nog “Dat zijn genoeg spullen. Jij kunt er wel even tegenaan.”

Eindelijk alles gevonden in de luiertas krijg ik de vraag of ik nog meer bij me heb dan alleen mijn eigen paspoort en de pasfoto. “Uh nee. Hoezo?” Bleek dus dat ik nog meer mee moest nemen dan dit. Mij werd verzocht een nieuwe afspraak in de plannen en nogmaals terug te komen met alle benodigde spullen.

Lees ook: Wat te regelen bij de geboorte van je kind

Wat je wel mee moet nemen naar het gemeentehuis voor een paspoort voor je kind ?

Dit zijn over het algemeen de regels voor een aanvraag van een paspoort een identiteitsbewijs.

  • Je baby moet mee naar het gemeentehuis als je een reisdocument voor hem aanvraagt;
  • Een geschikte pasfoto (in kleur);
  • Toestemming van beide ouders/gezaghebbenden (schriftelijk of fysiek: dit is afhankelijk van de gemeente waar je woont) Dit document kun je (meestal) online op de website vinden;
  • Geldig identiteitsbewijs van (BEIDE) ouder(s). Ook al ga je dus alleen

Vereisten pasfoto baby en kinderen tot 6 jaar

Voor baby’s en kinderen geldt het volgende:

  • ogen op horizontale lijn
  • hoofd gekanteld
  • schouders recht
  • neutrale blik (kleine glimlach mag)
  • recht in de camera kijken
  • mond hoeft niet gesloten te zijn

Mag je je kind ondersteunen bij het nemen van een pasfoto?

In sommige gevallen is het lastig om je kindje goed op de foto te krijgen. Om het kindje recht te laten is ondersteuning toegestaan. Wel zitten hier uiteraard vereisten aan. Zo mag de ondersteuning niet zichtbaar zijn.

Je kunt hiervoor je hand onder het shirt van je kindje houden. Op deze manier heeft de kleine net wat meer steun om (langer) goed te blijven zitten.

Gelukkig weten ze bij de fotospeciaalzaak vaak wel wat een goede foto is en wat niet.

Identiteitsbewijs van je kind is niet alleen voor het buitenland

Niet alleen heb je een identiteitsbewijs nodig om naar het buitenland te kunnen reizen. Ook wanneer je kleine medische zorg nodig heeft moet hij zich kunnen legitimeren. Hiervoor is een geldig identiteitsbewijs noodzakelijk.

Daarom is het toch echt van belang om niet te lang te wachten met het laten maken van een identiteitsbewijs. Anders kun je nog vervelende verrassingen komen te staan wanneer de nood aan de man is.

Hebben jullie al een identiteitsbewijs bewijs laten maken voor jullie kleine? 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven