Papa moet ik tandenpoetsen?

Tandenpoetsen, een elke dag terugkerend obstakel. Eigenlijk al vanaf het begin heeft onze oudste een hekel aan tandenpoetsen. Elke dag weer de eeuwige strijd om die tanden schoon te krijgen. Daarom heb ik in dit artikel een aantal handige tips bij elkaar gezocht die het poetsen van de tanden van je kind vergemakkelijken.

Vanaf wanneer tandenpoetsen bij een baby?

Je kunt hiermee starten zodra een baby tandjes krijgt. Is het niet zodat ze alvast kunnen wennen zo’n rare borstel in de mond, dan wel verlichten van eventuele pijn aan het tandvlees. Het is fijn voor een baby wanneer het tandvlees gemasseerd wordt door de borstel.

Hoe vaak moet je de tanden van je kind poetsen?

Net als bij volwassenen is dit (minimaal) 2 keer per dag. Tot je baby 2 is, mag je de tanden één keer per dag poetsen, daarna 2 keer. Poets bij voorkeur voor je baby de nacht in gaat. Tijdens het slapen is er namelijk minder speeksel om het gebit te beschermen. Poets de tanden na de laatste voeding, anders heeft het poetsen weinig nut. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Veel verschillende dingen al geprobeerd

Inmiddels hebben wij al veel geprobeerd om het toch van de grond te krijgen, maar veel dingen waren toch geen succes. Zo hebben wij de volgende bekende trucs al geprobeerd:

  • In bed
  • Op het verschoonkussen
  • In de voorleesstoel op de kamer
  • Op schoot in de badkamer
  • Op een krukje voor de spiegel
  • Voor de TV

Helaas waren dit allemaal manieren die niet of nauwelijks tot het gewenste resultaat leiden.

Wanneer lukt het tandenpoetsen wel?

Nog steeds stribbelen onze kleintjes tegen. Eerst vonden ze het nog wel interessant, nu vooral vinden ze het poetsen van tanden vervelend. Van bovenstaande trucs hebben tot nu toe de volgende enig effect behaald.

  • Voor de TV
  • Tussen het spelen door
  • (Af en toe) voor de spiegel

Zelf laten poetsen

Zelf de tandjes laten poetsen heeft nog niet veel zin, als het goed moet gebeuren tenminste. Zelf laten wij onze kleine altijd even spelen/zelf poetsen met de tandenborstel. Dit is dan meer bijten op de borstel dan daadwerkelijk poetsen, maar toch. Wij zijn van mening dat het belangrijk is dat ze zelf leren te poetsen zodat ze weten hoe het moet.

Ervaring van papa Thijs: Natuurlijk is het bij ieder kind weer anders. die kleine van ons (20mnd.) ziet het poetsen van tanden als een feest. Ook wij laten hem eerst zelf aanklooien (water op borstel, papa doet de tandpasta erop) waarna wij het de laatste minuten overnemen. Hij ziet het echt als een leuke happening. Laten wij hopen dat het zo blijft :).

Tegenstribbelen is een fase

Gelukkig gaat het ook periodes wel goed! Het blijkt dat ook het tegenstribbelen maar een fase is, zoals zoveel opvoed zaken. Hoe ouder ze worden des te beter gaat het (bij ons dan).

De laatste maanden kunnen we rustig de tanden van de oudste poetsen. De jongste krijgt wat tandjes door, dus daarbij gaat het momenteel wat minder soepel.

Heb je ook al de laatste post van Papa Thijs gelezen? Hierin schrijft over zijn probleem met VTECH speelgoed.

Mocht jij nog goede tips hebben op het gebied van tandenpoetsen, please let us know!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven