Mijn probleem met VTECH speelgoed

Waarom ik een “VTECH verbod” heb ingesteld in ons huis. 

Ik gun mijn zoon alles. Echter heb ik nu toch een uitzondering op de regel. Speelgoed van het merk VTECH. Eigenhandig heb ik besloten dat ik speelgoed van deze producent niet meer in mijn huis wil. Waarom? Dat zal ik hieronder eens vertellen. 

Eigenlijk is VTECH uitermate goed speelgoed

Kijkend naar de Toet Toet auto’s, Zoef Zoef dieren, de verschillende muziekinstrumenten en alle andere spullen van VTECH delen ze allemaal dezelfde eigenschappen. Ze zijn heel degelijk gemaakt, meer alliteraties  dan de gemiddelde Suske en Wiske en allen bevatten ze batterijen. 

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Dat al het speelgoed batterijen bevat is iets waar ik en mijn vriendin sowieso geen voorstander van zijn. Degelijk mechanisch of houten speelgoed heeft onze voorkeur, maar je kan er helaas niet aan ontkomen. Dit is dan ook niet mijn grootste probleem met VTECH. 

Geen VTECH speelgoed in mijn huis!

Eigenlijk is er een grote reden waarom ik dit niet in mijn huis wil. VTECH speelgoed is extreem inconsistent en het is deze inconsistentie waar de autist in mij niet goed mee om kan gaan. 

VTECH Speelgoed heeft de volgende inconsistente kenmerken: 

 • Ze maken geluid uit zichzelf zonder enige reden, 
 • Een knop kan iedere keer iets anders doen,
 • Het is niet mogelijk om structuur te ontdekken 

Neem Zoef Zoef dier Karin Koe, één van de twee stuks speelgoed dat wij van VTECH hebben. Ze begint spontaan uit het niets haar uiterst aanstekelijke liedjes te zingen en al wil je een bepaald liedje, ben je tig keer op haar lichtgevende kuif aan het drukken.

Hetzelfde gaat op voor de Trompet (ons tweede stuk). Net als ik een do, re, mi wil spelen blijft het onding lang op rood, oranje, groen hangen waarna ik na een riedel van deuntjes eindelijk weer in de do, re, mi, modus kom die ik wilde. Frustratie alom.

karin koe

Het speelgoed vraagt om aandacht

Toen ik bovenstaande discussie uitte tegenover een collega kwam deze met nog een goed argument voor een VTECH verbod in mijn huis. Goed speelgoed krijgt aandacht van het kind omdat het zo leuk is om mee te spelen. Het stimuleert creativiteit/activiteit en laat het kind vaak bepalen hoe het gebruikt wordt.

VTECH speelgoed vraagt echter vaak om aandacht. Heb je het een tijdje laten liggen, dan kan het speelgoed letterlijk roepen voor aandacht. Mijn collega had bijvoorbeeld een elektronische piano die ging ‘snurken’ als er te lang niet mee is gespeeld. Ook de reeds genoemde trompet en Karin Koe vragen om aandacht (als je de power button aan laat tenminste 🙂 )

Je leest het, eigenlijk is het belachelijk dat ik mij zo kan frustreren over 2 stuks speelgoed, maar het ergert mij genoeg om toch het ‘verbod’ te blijven hanteren. 

Is mijn verbod nu echt ongegrond? stel ik mij aan? Of hebben jullie dezelfde ervaringen met dit speelgoed?

3 gedachten over “Mijn probleem met VTECH speelgoed”

 1. Verbod is niet ongegrond, kijkend naar dat er batterijen in moeten *. Ook ik prefereer lang-meegaand speelgoed, liefst iets wat je kan uitbreiden en speelgoed dat op zichzelf staat. Dus Duplo, houten knikkerbaan en Lego zijn favoriet bij mijzelf om te kopen.

  * moet nu wel bekennen dat ik zelf graag met Lego bezig ben, ook met Lego Technic en sommige sets zijn gemotoriseerd en juist daardoor interessant en tsja… daar gaan ook batterijen in.

  Wat ik van V Tech ervaren heb zit er wel degelijk echter structuur in, alleen pas na slijtage gaat het speelgoed vreemd doen. Ook de knoppen doen steeds hetzelfde, tenzij er net limonade overheen gegaan is…..

  1. Hoi Gijsbert.. De stuctuur in knoppen kan ik niet herkennen (althans niet in het speelgoed dat ik in mijn handen heb geha), maar lang-meegaand speelgoed heeft ook bij ons de voorkeur. Lego Technic gaat er hier ook zeker komen.. Over een jaar of 5 🙂 De batterijen zijn dan hopelijk vervangen door accu’s..

 2. Er zit toch ook een uit knop op v-tech speelgoed? Onze Benjamin speelt dagelijks met Valentijn Vliegtuig en Piet Politie en komt dan enthousiast de lampjes laten zien aan papa en mama. Hij leert ervan praten en ook wat bijvoorbeeld een sirene betekent. Gaat Benjamin naar bed, dan drukt papa gewoon op het uit-knopje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven