Een kindvriendelijke tuin. Mijn ideeën

Onlangs hebben wij ons appartement verruild voor een heus huis. Het hebben van een eigen tuin was een van de grootste redenen. Niet alleen voor ons, maar ook voor ons kind was het tijd gaan genieten van de voordelen die een tuin biedt.

Wat is voor mij een kindvriendelijke tuin

Een kindvriendelijke tuin is er een waar ik mijn kind kan loslaten zonder dat ik bang hoef te zijn dat hij zich bezeert, iets verkeerds binnen krijgt of zomaar weg kan lopen. Een fijne plek waar hij kan ontdekken, zijn fantasie kan gebruiken en waar papa en mama hem makkelijk in het oog kunnen houden. Dat de tuin voor ons ouders ook fijn moet zijn is daarbij mooi meegenomen :).  

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Een moestuintje of kruidentuintje

In de kindvriendelijke tuin moet mijn kleine mee kunnen tuinieren. Mijn vriendin wil graag een kruidentuin en/of moestuin en het lijkt mij ook voor onze kleine vriend geweldig om deze te hebben. Het hebben van een moestuintje, en planten in het algemeen lijken mij top. Het verzorgen van planten en het zien groeien van de gewassen is goed voor de bewustwording dat eten niet allemaal ‘vanzelf’ gaat. Ik ga zeker naar de boerenbond voor kindertuingereedschap, maar ook sites als bol verkopen een groot resem aan kindertuingereedschap.

De essentiële speeltoestellen voor mijn kind

De tuin is zeker nog niet volledig, maar onderstaande elementen moesten er als eerste zijn.

De zandbak

Het eerste wat wij in onze tuin plaatste was een flinke zandbak. Natuurlijk eentje die afsluitbaar is om de buurtkatten te weren en om alles dus wat schoner te houden. De zandbak was een ‘instant  succes’ wat direct geclaimd werd door de kleine man. Zijn eigen domein waar hij gerust 45 minuten ongestoord kan spelen.

Wij hebben de zandbak zo geplaatst dat hij niet de gehele dag zon krijgt. Op het heetst van de dak is het een lekker schaduwrijk plekje.

De zandbak zoals die op de foto is afgebeeld koste mij €55,- euro in totaal. €35,- Voor de zandbak zelf en €20,- voor 125 kilo zand, worteldoek en speelgoed.

Een zandbak ik een kindvriendelijke tuin

Glijbaan(tje)

We hebben een heel simpel klein glijbaantje, maar deze is al heftig genoeg. De trap op, stabiliteit zoeken, gaan zitten en uiteindelijk glijden zijn verschillende handelingen die het nu nog tot een hele belevenis maken. Het was even oefenen, maar nu glijd hij als een malle naar beneden. soms op zijn buik “head forward”, maar meestal liggend met de benen eerst.  Kosten van onze glijbaan. Gratis af te halen :).

Overzicht in de kindvriendelijke tuin

Hoogteverschillen, heggen en andere speelse elementen zorgen ervoor dat je tuin geen saaie vlakte wordt. Zo staat er in onze tuin een brede heg, waar de kleine zich makkelijk achter kan verstoppen. Nu kan ik deze wel weghalen, maar ik heb ervoor gekozen om een deel te laten staan. Nu hebben wij direct zicht op de zandbak (waar hij toch het meest is) en zijn er nog genoeg nisjes om zijn fantasie aan te roepen.

Wat ik echt niet wil in mijn kindvriendelijke tuin

Wat ik echt niet wil in de tuin zijn 2 dingen. een regenton en een vijver. Een vijver omdat ik hier geen groot fan van ben en dat ik de kans te groot acht dat visjes voeren ‘te leuk’ kan zijn waardoor hij in de vijver kan vallen.
BRR. de gedachte alleen al.

Een regenton komt er bij ons niet in vanwege een gebeurtenis bij ons in het dorp. Een kind is ooit vanaf een trapje in een openstaande regenton gevallen en verdronken. Een verhaal dat mij al die jaren is bijgebleven.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

I love my garden

Ik ben een buitenmens en ben dolblij met mijn tuin. Voor nu lijkt het dat die kleine van ons ook een buitenmens is en ik wil hem dan ook alle ruimte geven om te genieten van de zoveel mogelijk kindvriendelijke tuin.

Lees ook: Kindvriendelijke festivals en gehoorbescherming voor je kind

1 gedachte over “Een kindvriendelijke tuin. Mijn ideeën”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven