Papa, zie je wat ik zeg? (Gastblog)

In de serie gastbloggers deze week gastblog #2! Gastblogger Leontine heeft als eerste het spits afgebeten. Dit keer schrijft Tamara van Taal voor Taal een interessant stuk over het communiceren van je kleine, vanaf welke leeftijd dit kan en hoe je hier mee om kunt gaan zodat je je kleine nog beter leert begrijpen. Wij zijn dan ook erg blij dat Tamara voor ons een blog wilde schrijven!

Tamara van Taal voor Taal schrijft een interessant stuk over het communiceren van je kleine, vanaf welke leeftijd dit kan en hoe je hier mee om kunt gaan zodat je je kleine nog beter leert begrijpen. Wij zijn dan ook erg blij dat Tamara voor ons een blog wilde schrijven!

Vanaf wanneer kun je communiceren?

Wist je dat je baby al vanaf 8 maanden met je kan communiceren door middel van gebaren?
Wist je dat juist door die gebaren je inzicht krijgt in wat je kindje hoort, ziet, wil en voelt?

Je kindje staat voor de speelgoedkast en zit maar te wijzen. Die die die… Ja maar wat dan? Er staat van alles in die kast. Boeken, speelgoed, de bal, de auto, knuffels.  Je noemt van alles op. Pakt van alles uit de kast. Maar niks is goed. Je kindje wijst steeds driftiger. Het hoofd wordt steeds roder. Je hoort de eerste ontevreden klanken. Dit kan een drama worden.

Het kan ook anders!

Je kindje staat voor de speelgoedkast. En zit maar te wijzen. Die die die. Je loopt naar je kindje toe en vraagt: ‘Wat wil je dan?’ Je ziet 2 handjes dicht en open gaan. Een boekje lezen! Je vraagt: “Welke dan?” Je ziet je kindje weer een gebaar maken. Hij laat zijn 2 vuistjes vanaf z’n gezicht naar buiten wijzen. Poes. “Ah, je wilt Dikkie Dik lezen!” Dat is duidelijk. Grote glimlach bij kind. Gelukkig, papa begrijpt mij. Kind blij, papa blij.

Gebaren met je kind? Hoe kan dat?

De ontwikkeling van je kindje gaat in rap tempo. Zo is het net geboren en zo is het al bezig met rollen, kruipen, zitten, staan, klauteren enz. Ook de taalontwikkeling gaat snel. Misschien valt het je niet zo op, maar er wordt vanaf dag 1 met je gecommuniceerd. 

  • Baby’s kennen tot 6 weken alleen het huilen
  • 6 weken tot 4 maanden: de eerste rustige geluidjes komen
  • 4 tot 6 maanden: variatie in die rustige geluidjes. Ook lang zo rustig niet meer. Ze zijn aan het oefenen met hun stem
  • Vanaf 7 maanden: het brabbelen. De ba-ba-ba en da-da-da komen nu echt aan bod
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ontwikkeling van de motoriek

Ondertussen ontwikkelt zich ook de grove motoriek. Vanaf 8 maanden is de motoriek al zo ontwikkeld dat ze kunnen gebaren. Je ziet dat doordat ze op die leeftijd beginnen met zwaaien, klappen, wijzen. Dit zijn allemaal gebaren. Als ze dat kunnen, zijn ze ook in staat om andere gebaren te maken. Gebaren die ze hebben geleerd van jullie als ouders. De gebaren ondertitelen als het ware het gebrabbel van je kindje. Waar de mond nog niet verder komt dan da-da-da, kunnen de handjes al veel meer.

Je kindje kan je dus door te gebaren laten weten of het (nog) een hapje eten wil hebben. Hierdoor hoef jij niet meer te gokken of het nog een hapje lust. Door het gebaar klaar kan je kindje zeggen dat het niets meer hoeft. (Of dat het dus graag in het boekje van Dikkie Dik wil kijken)

Zo kun je samen al ‘gesprekken’ voeren. Papa, het regent! Papa, daar is een hondje! Papa, zie je wat ik zeg?

Communiceren met je baby kan dus veel eerder dan je had verwacht.

Wil jij ook een keer een gastblog schrijven, of wil je reageren op de blog van Tamara, laat dan je bericht hieronder achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven