Papa ik wil een fopspeen

Fopspenen, of spenen, bijna iedere baby gebruikt er wel één. Maar wat is nu de juiste voor jou baby? Er zijn heel veel verschillende soorten en maten. Zelf merk ik dat het een kwestie van proberen is welke fopspeen er bij welke baby past.

Verschil tussen fopspeen en speen

Een fopspeen is een speen zonder fles, de naam verraad het eigenlijk al. Je fopt hier mee je baby. De meeste mensen gebruiken echter de benaming speen voor de fopspeen, dit kan soms verwarring geven. Een speen, ook wel flessenspeen genoemd, zit uiteraard dan op de babyfles.

Als ik bij ons kijk dan gebruiken wij speentje voor fopspeen, en speen voor de flessenspeen.

Waarom een fopspeen kopen?

Het eerste half jaar hebben baby’s een grote zuigbehoefte. De zuigbehoefte (het daadwerkelijk drinken) zorgt ervoor dat je melk blijft aanmaken als je borstvoeding geeft en je baby wilt drinken. Omdat je natuurlijk niet de hele dag de baby kunt laten drinken is een fopspeen een prima manier om de baby stil en bezig te houden. Maar misschien wel net zo belangrijk, het heeft ook een rustgevende werking op je baby. Vooral als je kleine last heeft van krampjes, boertjes of hikken.

Verschillende merken fopspenen

  • Philips Avent
  • NUK
  • Dr Brown
  • Nuby
  • Suavinex
  • Difrax
  • Nuby
  • Medela
  • Hevea

Er zijn nog veel meer andere merken met spenen, maar dit zijn toch wel de bekendste.

Persoonlijke spenen test

Het is bijna onmogelijk om te zeggen welke speen goed of fijn is voor een baby omdat het voor iedere baby anders is. Als ik al kijk naar mijn kids dan hebben ze beide een andere voorkeur.

Zo heeft de oudste een duidelijke voorkeur voor Philips Avent spenen, en de jongste voor NUK en Dr. Brown spenen.

Toevoeging van papa Thijs:

“Wij zijn vooral van van de fopspenen van Hevea. Deze, volledig uit één stuk gegoten spenen bestaan voor 100% uit natuurrubber. Het gemis aan naden geeft deze fopspeen dan nog extra hygiëne. Ze zijn echter wel groter dan bovengenoemde spenen. “

Probeer dus verschillende spenen, je merkt snel genoeg of de kleine de speen pakt of niet. Wanneer je vaker de speen aan het terug stoppen bent dan dat er daadwerkelijk getut wordt is het misschien tijd om iets anders te proberen.

Juiste formaat en vorm van de speen

Er zijn (grofweg) 2 verschillende soorten spenen. De één lijkt meer op een tepel, ook wel de natuurlijke vorm genoemd. De andere vorm is meer gevormd naar de mond van het kind, de dental vorm.

De natuurlijke vorm (kersvorm) is symmetrisch en herkenbaar voor je baby. Terwijl de dental vorm een kromming heeft waardoor het uiteinde tegen het gehemelte aankomt en het eerste gedeelte plat tegen de tong aan komt.

Om te weten wat werkt kun je het beste ze allebei proberen om te zien welke beter blijft zitten.

Biologische of siliconen fopspenen

Bij de keuze van een speen kun je kiezen tussen siliconen of (de al genoemde) biologische (natuurrubber) fopspeen. Met een siliconen speen is natuurlijk niets mis, mits je oplet dat de speen vrij is van BPA (bisphenol a 0%).

Let wel op dat een (biologische) speen van natuurrubber vaak een net iets andere pasvorm heeft ten opzichte van een silicone fopspeen. Hierdoor kan de speen minder comfortabel zitten.

Tips voor veilig gebruik van de fopspeen

  • Vervang om de 5 tot 7 weken de fopspeen.
  • Controleer op scheurtjes of andere beschadigingen. Dit kun je doen door aan het zuiggedeelte te trekken. Vervang de speen meteen als je beschadigingen opmerkt.
  • Merk je dat je baby de speen kapot kan bijten? Dan is het tijd om de fopspeen te vervangen door een bijtspeeltje.
  • Maak de speen regelmatig schoon. Dit kun je doen door het samen met de flesspenen te koken of in de sterilisator te doen. Steriliseer of kook de speen altijd meteen na aanschaf.
  • Neem de speen nooit in de eigen mond om hem “schoon” te maken. Spoel de speen ding af onder de kraan. In je eigen mond zitten vol met bacteriën.
  • Overige tips: gebruik een speenkoordje om de speen aan de kleertjes van je baby vast te maken. Zo valt de speen niet steeds op de grond en hoef je niet steeds te zoeken. Doe het koord wel af als je baby gaat slapen. Je hebt ook knuffels met een speentje eraan. Erg handig omdat je deze ook ergens tussen kunt klemmen, daarnaast kan de baby dit ook ‘vastpakken’.
  • Als de baby gaat slapen kun je 2 spenen in bed leggen, één aan een knuffel of doekje, en één los. Zodoende raakt je baby minder snel in paniek als er één uit bed valt. Hierdoor hoef je minder vaak uit bed.

Hoe is jouw ervaring met fopspenen? Laat je comment hieronder achter!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven