Na 8 maanden is mijn vriendin volledig gestopt met borstvoeding. In deze post wil ik mij niet mengen in de discussie over de waarde van borstvoeding en wat nu het beste is voor het kind. Nee, ik wil het fenomeen borstvoeding belichten vanuit mijn visie. Hoe ervoer ik de borstvoeding en wat is papa bijgebleven. Dit artikel kan gezien worden als vervolg op: Papa, wat vind jij van borstvoeding.
Zoals vermeld hebben wij 8 maanden lang borstvoeding gegeven. De eerste 4 maanden volop tot 7 voedingen op een dag en aan het einde alleen de ochtend- en avondvoeding. Als man ben je hierbij meer in een ondersteunende rol. Jij bent immers niet de bron van de melk.
Altijd voeding bij de hand
Het (bijna) altijd paraat hebben van voeding voor de kleine heb ik als een van de grote voordelen van borstvoeding ervaren. Je hoeft immers de fles niet mee te nemen. Wij hoefden ons dan in het begin niet druk te maken over genoeg melkpoeder of de aanwezigheid van warm water of een magnetron. Nee, wij hadden de bron altijd bij ons. Dit veranderde echter toen wij meer het huis gingen verlaten. In het publiek gaven wij (in het begin) namelijk niet zo snel de borst waardoor we terugvallen op gekolfde melk. Melk die je echter wel koel moet bewaren.
Het fenomeen kolven verdient een aparte post.
Borstvoeding geven bespaart papa tijd
Je merkt als vader zijnde wel dat het geven van borstvoeding zeker een aanslag is op de sociale kalender van je vrouw/vriendin. Vooral ten tijde van de 6 voedingen is zij bijna verplicht haar leven om deze voedingen heen te organiseren en dit vergt wel doorzettingsvermogen. Ook papa merkt dit natuurlijk.
Nu wij volledig op de flesvoeding zijn is deze rust meer sporadisch. De taken worden verdeeld en het is niet meer standaard dat ik iedere ochtend de kleine voor de fles aan mijn vriendin kan geven. Ach, het is niet erg om je verantwoordelijkheid als papa op te nemen. Ik vind het nu zelf fijn dat ik meer kan bijdragen. Om toch de rust te behouden heb ik mij aangewend de telefoon, tablet en televisie weg te houden als ik flesvoeding geef.
Borstvoeding scheelt in de buidel
Nu wij volledig zijn overgestapt op flesvoeding merken wij eigenlijk pas hoeveel borstvoeding je bespaart een bus kunstmelk kost al snel 12 euro en wij doen daar ongeveer een week mee. Het geven van 4 maanden borstvoeding heeft ons dus een mooi bedrag opgeleverd dat wij nu weer kunnen investeren in de kleine.
Het moet natuurlijk wel lukken
Het geven van borstvoeding is niet iets wat altijd lukt. Nu hebben wij er geen problemen mee gehad, maar vanuit mijn omgeving zie ik toch wel dat het vaak ook niet lukt. De stress en de frustratie die hierbij komt kijken kan ik mij goed voorstellen. De keus om dan al over te stappen op poedermelk snap ik volledig. Je wilt immers het beste voor zowel je kind als voor je gezin.
Tot zover mijn relaas over de borstvoeding.
Wat zijn jullie ervaringen. Wilde het lukken bij jullie? En ervaren jullie het ook zo positief?
Bij mijn dochter 3 jaar borstvoeding gegeven. Nu alweer 3 maanden aan mijn zoontje. Beide in het begin best veel voedingen, zeker 12-15 op een dag. Ik voed ook gewoon buitenshuis, vind het maar onhandig om alsnog flesjes (en dan ook de kolf) mee te moeten nemen. Kolven doen ik nu trouwens niet, zoontje weigert toch de fles en ik ben altijd in de buurt.
Al zou ik het soms wel handiger vinden als mijn man ook een voeding zou kunnen geven.
Gelukkig slaapt zoontje de nachten door sinds 2 weken, dat duurde bij dochter 1,5 jaar.
Pffff… 1,5 jaar tot doorslapen.. respect linda dat je het hebt doorgezet.