Geroosterde bloemkool en varkenshaas

Smaken verschillen! Meer en meer kom ik er achter wat mijn kind lekker vindt en wat niet. Soms denk ik daar dan wel bij “meen je dit?”. Bijvoorbeeld bloemkool lekker zachtgekookt met een kaassausje, daar moest meneer niks van weten. Dan maar bloemkool op een andere manier.  Want – ik geef toe- het is wel mijn obsessie dat “Junior” véél variatie in smaken aangeboden krijgt en lekker gaat vinden. Daarom hierbij mijn poging twee om bloemkool populair te maken.

Soms skip ik overigens de koolhydraten zoals aardappel of rijst. Ik heb het idee dat we er gedurende de dag met al ons lekkere brood genoeg van binnen krijgen. Vandaar. Maar, als je hierbij wel iets wil serveren zou ik zeggen een lekkere volkoren rijst. Bak de rijst aan in olie met een grof gehakt teentje knoflook en dan anderhalf keer zo veel water als rijst erbij, en heel zachtjes laten koken (deksel er op laten – for real: niet er af halen of roeren- gebruik een vlamverdeler). Als het water is geabsorbeerd is het klaar.

Ingrediënten (3 personen)

  • Een op 180 graden voorverwarmde oven
  • Een hele bloemkool
  • 2 theelepels olie
  • ½ theelepel komijnpoeder
  • ½ theelepel kaneel
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • korianderzaadjes Stuk of 5 waspenen (geschild)
  • Snuf Oregano
  • Snuf peper 1 Flinke varkenshaas (of meer als je meer wilt 😊)
  • ½ bol (Buffel)mozzarella (of een hele als je net als ik gewoon graag mozzarella eet)
  • 2 blaadjes Salie
  • 1 teen knoflook in dunne schijfjes
  • ½ appel in heel dunne plakjes (je houdt wellicht wat over)
  • 2 dadels in de lengte gesneden
  • Kooktouw Citroen
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bereidingswijze

Meng de specerijen alvast en was je handen. Doe de olie op je handen en smeer de bloemkool er mee in. Strooi de specerijen nu over de bloemkool en steek de korianderzaadjes her en der in de bloemkool. De bloemkool bakte ik in 40 minuten gaar. De eerste 20 zomaar, de laatste 20 minuten met aluminiumfolie er overheen.

De worteltjes halveer ik in de lengte en smeer ik ook in met een beetje olie. Daarop gaat wat oregano en peper. Erbij in de oven, 30 minuten.

Dan de varkenshaas. Neem een scherp mes en snij ‘m in de lengte doormidden. Er tussen leg je de plakjes dadel, appelpartjes, knoflookschijfjes, salie en de mozzarella. Bindt de haas nu weer dicht met het touw (zo goed en kwaad als het lukt… niet erg als het niet helemaal dicht zit). Rooster de haas mee in de oven voor ongeveer 30 minuten.

Als je het een beetje uitkient is alles tegelijk klaar. Tip: voor het eten sprenkel je nog overal wat citroensap overheen. Het haalt de smaken net een beetje “omhoog”.  

Kijk voor meer recepten of ideeën op https://www.instagram.com/prakkieineenzakkie/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven