Één jaar met wasbare luiers

Al 1 jaar maken wij volledig gebruik van wasbare luiers in plaats van de reguliere wegwerpluiers. In de eerste instantie was ik zeer sceptisch te noemen, maar na 1 jaar intensief gebruik kan ik het iedereen aanraden. Het is gewoon even anders! In deze post kijk ik terug op een jaar wasbare luiers.

In een van de allereerste artikelen op Papavertelt kun je teruglezen naar mijn eerste ervaringen met luiers.  Hierin sprak ik al over het gebruik van de luiers, het wassen van de luiers en de voor- en nadelen. Om niet alles dubbel te vertellen verwijs ik dan ook graag naar de post: Papa en wasbare luiers

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waarom kiezen wij voor wasbare luiers

Het kiezen van wasbare luiers in plaats van wegwerp had verschillende beweegredenen.

  • Beter voor het milieu
  • Minder afval thuis (geen luierzakken die wij niet kwijt kunnen in ons appartement)
  • Kostenbesparing
  • Gebruik van organische materialen  

Hoe werkt een wasbare luier

Wij maken gebruik van de Totsbots Bamboozle luiers omdat wij de sluiting en pasvorm van deze het fijnst ervaren. (We hebben vooraf verschillende luiers getest.)

De wasbare luier bestaat uit een luier gemaakt van gebreide bamboeviscose. Het model is gelijk aan dat van een wegwerpluier en je doet hem dan ook precies hetzelfde aan. Ben je dus wegwerp gewend, is het aandoen van een wasbare luier niets nieuws onder de zon. Wel moet er een overbroekje worden aangetrokken en een inlegvelletje geplaatst. Handelingen die ook niets voorstellen. Qua tijd ben je aan een wasbare luier dan ook niets meer kwijt.

Poep wordt opgevangen op een velletje

De urine wordt heel goed opgenomen in de luier en wij hebben zeer zelden last van schrale billen. Ontlasting (poep) wordt voor het grootste gedeelte opgevangen in het inlegvelletje (soort dik wc papier) dat later gewoon makkelijk in de wc kan worden gegooid.

Het wassen van de wasbare luier  

Ik ben in de vorige post uitvoerig ingegaan op het wassen van de luier, maar beknopt komt het hierop neer.

  1. haal het wasnet met de vieze luiers uit de luieremmer.
  2. Plaats het wasnet in de wasmaschine en draai het programma ‘spoelen’
  3. Na het spoelen kunnen de luiers op 60 graden gewassen worden (eventueel met handdoeken, rompers etc.)
  4. Hang de luiers te drogen (de droger wordt niet aangeraden)

Het argument dat het stinkt en smerig is kan ik verwerpen. Hoe je het ook wendt of keert, een poepluier is altijd smerig. Als ouder wen je hier wel aan en de luiers gaan zonder vaste poep en viezigheid in de spoelwas en komen er zeer schoon uit.

Onbekend en daarom onbemind?

Wat ons opvalt is dat er maar heel weinig mensen nog gebruik maken van de wasbare luier. Alle kinderdagverblijven waar wij zijn geweest hadden nog geen ervaring met wasbare luiers. Het moet wel gezegd worden dat ze er ook niet negatief tegenover stonden. Ook de gastouder waar wij onze kleine schat heenbrengen was er niet bekend mee maar werkt er graag aan mee en heeft er geen problemen mee.

Misschien is het wel de onbekendheid van het product dat het onbemind maakt.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Conclusie

Nu wij een jaar verder zijn ben ik nog zeer tevreden over de keuze voor wasbare luiers. Ik sta dan ook nog steeds achter de conclusie van het vorig artikel en verwijs er dan ook nog graag naar mijn eerste artikel over mijn ervaringen met de wasbare luier.

Vragen over wasbare luiers

Heb je nog vragen over wasbare luiers? Vragen als,

  • Wat kosten wasbare luiers en wat heb je nodig
  • Wastips voor wasbare luiers
  • Wasbare luiers en kleding
  • etc.

Ik beantwoord ze allemaal graag vanuit eigen ervaring.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven