Papa ik heb waterpokken

Ooit komt het ervan, waterpokken. Zeer recentelijk hebben mijn beide kinderen waterpokken gehad, waarschijnlijk verkregen op het kinderdagverblijf. Op zich vond ik het niet erg aangezien ze allebei nog erg jong zijn, 8 en 20 maanden. Wanneer ze jong zijn hebben ze er minder last van. Maar toch blijft het altijd vervelend en zielig voor die kleintjes.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Waterpokken voor je 1 jaar

Nu dacht ik altijd dat wanneer je waterpokken voor je 1 jaar krijgt je ze altijd nog een keer zou krijgen. Nu wisten ze mij op het kinderdagverblijf te vertellen dat dot zeker niet altijd zo hoeft te zijn. Vaak wanneer ze erg veel blaasjes/bultjes hebben dan is het ook goed, en komt het (hopelijk) niet meer terug. En ‘gelukkig’ zat de jongste helemaal onder. Dus hopelijk zijn we er nu vanaf.

Incubatietijd waterpokken

De incubatietijd van waterpokken bedraagt 2 tot 3 weken. Pas daarna treden de waterpokken symptomen op. Ongeveer een week voor dat de rode vlekjes zichtbaar worden kan iemand anders besmet worden, maar ook 5 dagen daarna.

Bij mij thuis was het dus ook onvermijdelijk dat de oudste de waterpokken zou krijgen via de jongste.

Waterpokken in de beginfase

In het begin dachten we dat de oudste luizen had, hij had toch zo’n jeuk. Al snel zagen we een rood bultje op zijn lichaam, en een paar dagen later was ons duidelijk dat het ging om waterpokken en niet om luizen. Één werd er dus al gauw tien, en tien al gauw 100+.

Kinderen krijgen ook vaak eerst lichte koorts als zij waterpokken hebben. Ook zie je dat je kind hangerig wordt en zich niet lekker voelt. Daarna volgen na één of twee dagen de rode vlekjes. Deze vlekjes gaan dan langzaam over in bultjes.

Wat helpt wel én wat niet tegen waterpokken

Bij onze kinderen hielpen de volgende dingen erg goed:

Wat ook kan helpen is:

Niet krabben!

Zoveel jeuk en je mag niet krabben. Erg vervelend natuurlijk! Wat bij ons hielp wat om elke dag een zemelenbadje te maken, te wassen zonder zeep en ze daarna in te deppen met talkpoeder.

Een zachte romper aan, de nagels kort te houden en eventuele haakjes aan de nagels weg te halen.

Desondanks is het toch een kwestie van uitzitten, veel liefde geven en wachten tot de blaasje weg zijn en de korstjes eraf vallen. Effe door bikkelen dus. Het krabben kun je toch niet tegen gaan, maar je kunt wel helpen bij het verlichten van de klachten.

Gelukkig viel het bij ons mee met het krabben en verwacht ik dan ook niet dat er veel littekens zullen achterblijven als aandenken van de waterpokken. Al met al zijn wij er goed vanaf gekomen!

Heb jij tips of tricks die helpen bij waterpokken? Laat dan een comment achter onder dit bericht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven