Kijk papa, ik slaap (door)

Het is misschien wel 1 van de eerste grote beproevingen van het ouderschap. Omgaan met het korte slaappatroon van de baby. In dit blog ga ik in op mijn ervaringen met de gebroken nachten, het proberen te beïnvloeden van het slaapschema en het euforische moment van doorslapen.

Gebroken nachten door de baby

Je ontkomt er niet aan. De eerste weken van het prille ouderschap waren voor mij een heuse aanslag op het dag- en nachtritme. Het is niet makkelijk om je eigen slaappatroon van 6 tot 10 solide uren om te zetten naar een schema waarbij je om de 3 paraat moet staan om het nieuwe familielid te verschonen en te voeden. De opgelopen chronische vermoeidheid zorgde voor frustraties, totaal verloren dagen en uiteindelijk ook tot twijfels of het niet aan ons (de ouders) lag.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het slaappatroon van de baby beïnvloeden

Na een aantal weken sliep onze kleine ‘door’, maar dan in de avond i.p.v. in de nacht. Niet handig voor papa en mama want ook die tijden zorgden nog steeds voor gebroken nachten. Na een aantal weken was het moment dan ook aangebroken dat wij zelf pogingen gingen ondernemen om het slaapgedrag van de kleine te beïnvloeden. Dit deden wij door:

  • De kleine wakker te maken ‘s avonds voor een late voeding
  • Tijd tussen voedingen iets te rekken
  • Proberen zijn ‘lange slaap’ te rekken cq te verplaatsen.

Alles wat wij geprobeerd hebben werkte niet. Een baby laat zich niet manipuleren. De extra voedingen zag hij als een toetje en het spelen met ZIJN slaapschema werd keihard afgestraft. het aankopen van een nieuwe hele fijne speen.

Uiteindelijk hebben wij ons gewonnen gegeven en besloten gewoon te luisteren naar het ritme van onze baby.

En dan ineens… Het doorslapen

Drie weken geleden was het moment daar. Onze kleine besloot zomaar op een doordeweekse avond vanuit zichzelf om door te slapen. In de eerste instantie schoten wij wakker. “DOET HIJ HET NOG”  was de eerste gedachte die om 03:00 door mijn hoofd schoot. Gelukkig was het al snel duidelijk dat de kleine knaap gewoon nog lekker in dromenland verkeerde en papa en mama vanaf dat moment konden genieten van een blok van 8 uur waarin ze ongestoord kunnen slapen.

Ik kan je verzekeren. Dit moment was heerlijk en deze dag is dan ook gevierd met biefstuk :).

Meer energie overdag, maar die heb je nodig

De verkregen energie die je krijgt van het doorslapen van je kleine vriend is zeer welkom. Buiten het feit dat ook de kleine minder slaap nodig heeft overdag maakt een goede nachtrust het makkelijker om te leren omgaan met de verschillende sprongetjes en regeldagen die er nog legio volgen.

Nog steeds ga ik soms al om 21:00 naar bed, maar geniet ik ten volste van de energie en liefde die ons mannetje uit zijn soms onuitputtelijke bron met ons deelt.

Na alle verhalen van vrienden en familie te hebben gehoord blijkt ook bij het slapen weer dat ieder kind uniek is. Iedere baby heeft zijn eigen schema en gedragingen. Iedere baby laat zich ook niet snel de les wijzen :). Wat zijn jullie ervaringen met het slapen van jullie kleine?

1 gedachte over “Kijk papa, ik slaap (door)”

  1. Ha die Thijs, wat super grappig en geweldig dat je dit doet. Zeker, als ik je dit 1,5 jaar geleden had gevraagd, had je keihard gelachen. Nu lach ik dus een beetje, maar ben ook wel trots! Goed bezig! Enne…heeft die al direct de nacht erna ook doorgeslapen? Man, dan is het echt tijd voor taart 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven