Papa, wat eten we vandaag?

Yes, het eerste hapje! Het is “eindelijk” zover, de kleine krijgt zijn eerste hapje. Niet alleen maar flesvoeding, maar vanaf nu ook vast(er) voedsel. In de periode van 4 tot 6 maanden kun je beginnen met het geven van een paar kleine oefenhapjes. Naast de borst of flesvoeding geeft je bijvoorbeeld een lepeltje geprakte groente of geprakt fruit. Dit kan zijn van wat je zelf aan het eten bent, maar misschien nog veel leuker, je kunt hier ook apart voor koken.

Hiervoor zijn tegenwoordig legio baby kookboeken. Maar mijn favoriet is toch wel: Opperdepop van Albert Heijn. Dit is in mijn ogen hét babykookboek!

Na eerste 6 maanden kun je echt los gaan. Dan mag de baby weer een stuk meer krijgen, en kun je ook beginnen met combineren van groenten.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Voeding baby tot 6 maanden

De voeding die baby de eerste 6 maanden voornamelijk krijgt is borst- of flesvoeding. Vanaf 4 á 6 maanden kan er gestart worden met proefhapjes. Dit wordt dan langzaam opgebouwd naar een volwaardige maaltijd ter vervanging van een fles.

Do’s / dont’s bij baby’s eerste hapje

Probeer niet te starten met fruit, maar start eerst met verschillende groenten. Dit omdat er in fruit veel meer suiker zit dan in groenten, en je baby dus kan wennen aan de zoetige smaak en hierdoor slechter groenten kan gaan eten.
Start bijvoorbeeld met wortels/bospeen, broccoli of erwtjes welke je helemaal fijn prakt. Heel handig hiervoor is een stoommandje. Een bodempje water in de pan met het mandje erin. Op het mandje leg je de groenten, en stomen maar! Zorg dat alles goed gestoomd is zodat het makkelijker te prakken is. Dit is uiteindelijk ook makkelijker voor de baby om door te slikken.

Probeer ook 10 dagen achter elkaar dezelfde groente te geven zodat de kleine echt de smaak leert kennen. Dit wissel je steeds af.

Nog meer handige “tools” voor de lekkerste hapjes:

Fruithapjes voor de baby

Varieer er lekker op los! Vooral na een paar maanden kun je echt leuke combinaties verzinnen en maken. Heb je minder inspiratie dan kun je genoeg “recepten” vinden in dit boek. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Kiwi & banaan
  • Aardbei & banaan
  • Appel & peer (de appel wel even schillen en stomen om het makkelijker te kunnen prakken)
  • Blauwe bessen, frambozen & bramen
  • Tomaat & avocado (is technisch gezien ook fruit ;))

Laat vooral je fantasie de vrije loop, en experimenteer er lustig op los.

Doe ook eens een keer geprakte aardbeien op een boterham! Onze kleine wordt er altijd helemaal enthousiast van.

Opperdepop kookboek

Wat zo handig is aan dit boek is dat er niet alleen super veel recepten in staan. Maar er wordt ook duidelijk aangegeven welke groenten en/of fruit je baby wel of niet kan eten.

Ik kan wel zeggen dat onze kleine echt een culibaby aan het worden is. Hij eet alles op alsof hij nooit te eten krijgt. Het leuke is dat je door dit boek niet alleen je baby verschillende dingen laat eten, maar je kunt er ook inspiratie uithalen voor jezelf. Variaties op de meer traditionele recepten.

Het doel is dat de kleine straks alles een keer gegeten heeft zodat hij ook echt alles lust. Dit boek helpt daar erg goed bij!

Kortom, Opperdepop is echt een ideaal boek om baby’s meer en beter te laten eten. Het boek staat vol met leuke recepten, informatie en tips voor onze kleintjes. Een echte aanrader.

Wij zijn altijd op zoek naar nieuwe ideeën en interessante kookboeken om onze kleine te kunnen laten genieten van alle lekkere dingen. Heb je nog een tip? Laat deze dan achter in de comments.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

2 gedachten over “Papa, wat eten we vandaag?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven