Basisbouillon voor lekkere zoutvrije babyvoeding

Zelf je babyvoeding maken. Bij papavertelt zijn wij er fan van en daarom zijn wij de samenwerking aangegaan met Pascale van Prakkieineenzakkie voor lekkere babyhapjes die je thuis kan maken. Deze week basisboulion voor zoutvrije babyvoeding.

Om prakjes te maken gebruik ik vaak zelfgemaakte bouillon. Allereerst omdat mijn zoontje dan veel voedingsstoffen binnenkrijgt en ook omdat ik zelf kan bepalen hoe veel zout er in zit. Zelf gebruik ik ook altijd biologisch vlees en door het zelf te maken kan ik daar dus in kiezen. Om deze basisbouillon te maken gebruik ik:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten

  • ½ à 1kg. riblappen (rund)
  • 500 gr. Soepgroenten
  • 2 mergpijpjes
  • 2 l. water
  • 1 eetlepel olie of roomboter
  • Een grote soeppan met een dikke bodem
  • Zakjes of bakjes om alles in te bewaren (handig voor de bouillon: borstvoedingszakjes)

Nice to have: een platte vlamverdeler en een laurierblaadje

Bereidingswijze

Lang verhaal kort: gooi alles in de pan een kook ca. 2 ½ uur, trek het vlees uit elkaar en doe de bouillon en het vlees-groente-mengsel apart in de vriezer.
Kort verhaal lang: Het vlees snij ik in stukken van ongeveer vijf centimeter. In de pan smelt ik vervolgens de eetlepel boter tot het begint te borrelen. Het vlees schroei ik aan tot alles bruin is, en sommige stukjes een beetje donkerder (gekaramelliseerd) zijn. Daarna gaat de groente erbij. Bak die nog zo’n twee minuten mee. Dan gaat het water erbij (en eventueel het laurierblaadje). Breng aan de kook en sudder het geheel op een heel laag pitje ongeveer 2.5 uur. Ik heb een heel fijne platte vlamverdeler. Die gebruik ik om de warme nog beter te verdelen over de bodem van de pan. Let op: houd de deksel zo veel mogelijk op de pan zodat het water er zo veel mogelijk in blijft. Heb je het idee dat het te ver inkookt? Gooi er dan gewoon wat water bij. 

Verschillende porties

Zodra het klaar is scheid ik de bouillon van het vlees en de groente. Ik haal ongeveer vijf zakjes bouillon (ca. 180ml) uit dit recept. Met een zakje bouillon kan ik weer ongeveer drie prakjes maken. Alles gaat bij mij in de vriezer! Het vlees-groente-mengsel schep ik uit de pan op een groot bord of een snijplank. Het vlees trek ik met een gebaksvork en een gewone vork uit elkaar. Dit gaat in porties in de vriezer.

Meer ideeën? https://www.instagram.com/prakkieineenzakkie 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven