Basisbouillon kip voor ongeveer drie à vier porties bouillon

Naast runderbouillon gebruik ik ook graag kippenbouillon. Botten zitten vol met stoffen die goed zijn voor groeiende (en niet meer groeiende) mensen. Denk aan stoffen die goed zijn voor ontwikkeling van de darmflora, stoffen die een goede slaap bevorderen (hell yeah), en uiteraard versterking van onze eigen botten. Google het maar eens.  Maak je bouillon dan ook liefst met vlees waar bot aan zit. Door zelf bouillon te maken weet je wat je kind binnenkrijgt. Je houdt zo ook meer grip op de hoeveelheid zout die ze binnenkrijgen. Voor deze bouillon gebruikte ik:

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ingrediënten

  • 2 flinke kippendijen mét bot en mét vel
  • 500 gram soepgroenten
  • 1 ½ liter water
  • 1 eetlepel roomboter
  • Een pan met een lekker dikke bodem
  • Zakjes of bakjes om alles in te bewaren (handig voor de bouillon: borstvoedingszakjes)

Bereidingswijze

Lang verhaal kort: gooi alles in de pan een kook ca. 2 ½ uur, trek de kip uit elkaar en doe de bouillon en het kip-groente-mengsel apart in de vriezer.
Kort verhaal lang: In de pan smelt ik de eetlepel boter tot het begint te borrelen. Schroei de kip aan tot het mooi goudbruin ziet. Daarna gaat de groente erbij. Bak die nog zo’n twee minuten mee. Dan gaat het water erbij. Breng aan de kook en sudder het geheel op een heel laag pitje ongeveer 2.5 uur. Let op: houd de deksel zo veel mogelijk op de pan zodat het water er zo veel mogelijk in blijft. Heb je het idee dat het te ver inkookt? Gooi er dan gewoon wat water bij.

Zodra het klaar is scheidt ik de bouillon van de kip en de groente. Ik haal ongeveer drie à vier zakjes bouillon (ca. 180ml) uit dit recept. Met een zakje bouillon kan ik weer ongeveer drie prakjes maken. Alles gaat bij mij in de vriezer! Het vlees-groente-mengsel schep ik uit de pan op een groot bord of een snijplank. Het kippenvlees trek ik met een gebaksvork en een gewone vork uit elkaar. Dit gaat in porties in de vriezer.

Meer recepten van Pascale op https://www.instagram.com/prakkieineenzakkie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven