Papa Vertelt

Sprong

Papa ik heb een sprong

Een sprong van je baby of kind, ik had er nog nooit van gehoord om eerlijk te zijn. Waar komt het op neer? Het is eigenlijk een upgrade (de mentale ontwikkeling) in de hersenen van je baby. Met iedere sprong krijgt je kind er weer een extra ability erbij, zo kan je baby bij een sprong bijvoorbeeld meer verbanden leggen of betere controle verkrijgen over zijn armpjes. Helaas gaat dit vaak gepaard met enkele mindere dagen/weken. Het boek Oei, ik groei! is super handig hierbij, en staat bomvol interessante info.

Deze post is onderdeel van een drieluik over de verschillende sprongen bij een baby. Lees ook:

Wat is een sprong bij je baby:

“Een sprong bij een baby is een ontwikkeling van de mentale vermogens. Baby’s zullen zich in sprongen ontwikkelen. In de eerste anderhalf jaar maakt een baby tien van zulke sprongen door. Dergelijke sprongen gebeuren in twee stappen:

 1. De lastige periode: hierin is een kind huileriger, hangeriger en humeuriger dan normaal. De vooruitgang kan stilstaan of zelfs een achteruitgang worden.
 2. Een periode van nieuwe dingen ontdekken of oude dingen anders doen: het kind heeft hele nieuwe interesses en is zelfstandiger.”

Ook kan het voorkomen dat de kleine hierdoor slechter slaapt. Dit kan zijn korter slapen, lichter slapen of minder goed in slaap komen. Dit kan erg frusterend zijn omdat je het gevoel hebt dat je iets fout doet, maar het ligt vooral aan de sprong. De kleine kan er in ieder geval niets aan doen. Wanneer de kleine (weer eens) huilt is dit vaak vanuit frustratie, moeheid of omdat ze extra prikkelbaar zijn. Ik merkte ook dat zijn favoriete speeltje hem niet meer kon bekoren tijdens een sprong.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is maar tijdelijk:

Niet getreurd, aan elke sprong komt een einde. Tijdens een sprong maakt de mentale ontwikkeling van baby’s een grote stap. Hierdoor worden de hersentjes wat meer geprikkeld en krijgen ze meer informatie op te verwerken. Zoals aangegeven kan dit een verandering in gedrag opleveren. Dit is niet altijd even leuk, maar houd in je achterhoofd dat dit een stap voorwaarts is voor je baby.

Probeer daarom rustig en kalm te blijven wanneer je met je baby bent. Geef hem/haar extra aandacht, ben extra lief en heb extra veel geduld tijdens het eten, in slaap brengen en verschonen.

De verschillende sprongen van je kind:

Sommige sprongen duren langer dan de andere, en van sommige sprongen heeft de kleine ook meer last dan de andere. En soms merk je zelfs helemaal niets van een sprong! #winning

 • 5 weken: Sprong van sensatie
 • 8 weken: Sprong van partonen
 • 12 weken: Vloeiende overgangen
 • 19 weken: Gebeurtenissen
 • 26 weken: Sprong van relaties
 • 37 weken: Sprong van categorieën
 • 46 weken: Sprong van opeenvolgingen
 • 55 weken: Sprong van programma’s
 • 64 weken: Sprong van principe’s
 • 75 weken: Sprong van systemen

De sprongen zullen op een ander moment verder behandelt worden. Mocht je niet kunnen wachten tot die tijd dan kun je altijd het boek bestellen. Echt een ideaal boek om meer te leren over deze mentale sprongen van je kleine.

Wat daarnaast nog handig is, is de gratis sprongenwekker. Deze is te vinden op de website van Oei, ik groei!.

Laat weten wat jij zo vervelend vindt aan een sprong, of wat je gouden tips en tricks zijn om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Leave A Comment