Voor de geboorte van onze kleine muppet hebben wij ervoor gekozen om wasbare luiers te gaan gebruiken. Enerzijds een financiële keuze, anderzijds toch een poging om verantwoord en met een duurzame insteek de kleine op te voeden. Graag wil ik mijn eerste ervaringen met wasbare luiers met jullie delen.
Update: De ervaringen met wasbare luiers zijn na 1 jaar.
Wasbare luiers, succes ermee
Bovenstaande zin was misschien wel de meest gehoorde toen wij tegen familie en vrienden vertelden dat wij gebruik gingen maken van wasbare luiers van bamboevezels ipv. de traditionele papieren wegwerpluiers.
Wij waren niet volledig overtuigd van de luiers en hebben dan ook maar een set aangeschaft die genoeg zou moeten zijn voor het eerste levensjaar. Een aardige investering, maar als je alle kosten (incl wassen) meeneemt zouden de wasbare luiers nog steeds vele malen voordeliger zijn.
Wij kozen voor het tweedelig systeem van Totsbots (bamboozle stretch) vanwege goede recensies en het gemak van het klittenband. Het moet wel gezegd worden dat er tegenwoordig wel veel keus is in de luiers zodat er voor ieder wat wils is.
Onze totale set voor het eerste jaar bestond uit het volgende:
- 20x wasbare luier
- 4x overbroekje
- 2 doosjes wasbare billendoekjes met flesje lotion
- 1 luieremmer
- 2 wasnetten
Het moet natuurlijk gezegd worden dat wij natuurlijk ook nog een minieme voorraad standaard luiers achter de hand houden voor situaties waarin de wasbare luier niet ideaal is.
De wasbare luier (Totsbots Bamboozle) in gebruik
In deze moderne tijd bestaat een wasbare luier niet meer uit een grote hydrofiele doek die we in een vlieger vouwen en met spelden vastzetten. Nee, de wasbare luier is gemaakt van bamboe en is qua model vergelijkbaar met een gewone luier.
Het aantrekken is simpel. Je doet hem op dezelfde manier aan als een wegwerpluier waarna er een overbroekje over de luier wordt aangetrokken. Het pakket is wel wat dikker, maar onze kleine heeft er geen last van. De luier zelf is ook middels drukknoppen te verstellen. Dit is dan ook waarom ze een jaar (qua groei) mee kunnen.
Het verschil in absorptie is nihil. Wel is het zo dat (blijkbaar) kinderen door het gebruik van wasbare luiers eerder zindelijk zijn doordat ze toch meer voelen dat ze nat zijn.
Wassen van de wasbare luier
Het wassen van de luier is ook gemakkelijk. alle luiers worden verzameld in een luierbak met daarin een waszak. Zit deze zak vol, dan doe je deze in de wasmachine voor een spoelwas. Na deze spoelwas worden de luiers op 60 graden gewassen waarna je ze gewoon laat drogen. Wij moeten ongeveer om de dag wassen. Aangezien je al heel veel meer moet wassen bij een kleine ervaren wij dit niet als extra belasting. De luiers kunnen gewoon gewassen worden samen met bijvoorbeeld de hydrofiele doeken, billendoekjes en de rompers.
Ervaringen met wasbare luiers
Wij gebruiken de wasbare luiers nu al enkele maanden en het mag gezegd worden dat wij er tevreden over zijn.
De voordelen van wasbare luiers (volgens papavertelt)
- Bij consequent gebruik zijn ze veel voordeliger
- Ecologisch meer verantwoord dan een wegwerpluier
- Fijn in gebruik (zelfde als een normale luier)
- Minder afval
De nadelen van wasbare luiers
- Je kind heeft een groter ‘pakket’ aan
- Je moet op tijd wassen
- De luiers kunnen na een tijd verkleuren
- Initieel een grote investering
De wasbare luiers bevallen ons goed, maar wij snappen goed dat deze niet voor iedereen zijn weggelegd. Voor twijfelaars net als wij raden wij aan niet het gehele pakket (tot zindelijkheid) in één keer aan te schaffen. Koop eerst de eerste serie voor het eerste jaar en kijk het daarna eens aan. Ook als je het totale pakket in twee delen koopt, is er nog steeds een financieel voordeel te behalen.

👶🏼👶🏼👶🏼Goed bezig Thijs!!!!!!!👶🏼👶🏼👶🏼Leuke blog!!!